Calculează-ți bugetul
Unul dintre motivele pentru care aștepți salariul cu nerăbdare este că, lună de lună, rămâi fără bani? Pur și simplu ți se pare că ai putea fi mai organizat sau mai cumpătat în ceea ce privește cheltuielile tale? Probabil ai nevoie să înveți cum să îți gestionezi eficient bugetul personal. Calculează-ți bugetul pe o lună și vezi care este verdictul. Iar noi te ajutăm să-ți gestionezi mai bine finanțele și să economisești mult mai ușor.
Calculează-ți situația financiară personală sau familială!
Micul tău ghid de fitness financiar
Probabil că fiecare dintre noi, la un moment dat, a achiziționat ceva din impuls. Însă, aceste cumpărături ne pot afecta serios bugetul – ce bine că există moduri de a preveni acest lucru:
- Învață să îți stabilești un buget înainte de a merge la cumpărături.
- Mergi la cumpărături doar având o listă – Primul pas al conștientizării este cel în care o scrii, al doilea pas este cel al recitirii și bifării listei.
- Achită cu bani gheață -Studiile spun că vom cheltui cu peste 20% mai mult dacă plătim cu cardul. Așadar, scoate de pe card suma de bani necesară, stabilită în buget și nu o depăși.
- Analizează dacă chiar ai nevoie de acest produs. Înainte de a acționa, de a te duce la casă și a plăti, închide ochii și imaginează-te deja având acel obiect. Ai nevoie de el? Sau poți să aplici “regula celor 24 ore”: amână cumpărătura pentru 24 de ore și vezi dacă nu te-ai răzgândit.
- Nu cumpăra, doar pentru că e la reduceri. Dacă nu ai nevoie, nu îl vei folosi, nu-ți acoperă o nevoie reală, nu-ți place extrem, o reducere sunt bani aruncați.
- Compară prețurile diferitelor magazine, astfel încât să găseșți opțiunea cea mai convenabilă pentru ține.
- Evită să faci cumpărături când ești flămând sau obosit.
Apropo, știai că 40 la suta din consumatori cheltuiesc mai mulți bani decât au planificat, în magazine, în timp ce doar 25 la sută au efectuat cumpărături on-line de impuls?
O modalitate de a evita cumpărăturile din impuls pe online este să le salvezi în “wishlist” sau bookmarks, pentru a reveni la ele mai târziu. Vei constata, de cele mai multe ori, că vei comanda doar unele din ele, iar pe altele le vei păstra salvate pentru a te mai gândi ☺
Educația financiară este cheia! Este cea mai importantă investiție pe care o puteți realiza.
Cum gestionăm eficient banii în familie? Discutați deschis și coordonați gestionarea bugetului în familie analizând veniturile și cheltuielile. Iată câteva sfaturi pentru a depăși cu succes provocarea gestionării cheltuielilor în familie.
Identificați veniturile și cheltuielile lunare
Dacă ați făcut exercițiul de mai sus – calculează-ți bugetul, atunci cu siguranță ați constatat cheltuielile lunare pe care le aveți de făcut împreună, de aici începe totul. Luăm în calcul toate cheltuielile – cheltuieli legate de locuință (chirie sau rata de credit ipotecar), cheltuieli de întreținere – utilități ( energie, apă, TV, internet), abonament telefon, apoi adăugați o sumă aproximativă pentru hrană. Nu uitați să includeți aici cheltuieli de transport sau consumul de motorină și ratele de credit, dacă aveți. Obțineți astfel baza de la care să porniți. Apoi calculăm veniturile lunare din salarii, dovânzi, UpDejun ( dacă beneficiați de bonuri de masă), indemnizații copii, chirii, etc. E bine să luăm în calcul și data la care pimim salariul, pentru a evita situațiile în care o factură sau rata de credit trebuie achitată astăzi, iar salariul intră pe card peste câteva zile. Dacă aveți nevoie de bani urgent, pentru a vă descurca rapid o scurtă perioadă de timp, puteți solicita un credit pentru nevoi personale sau un împrumut până la salariu (overdraft).
Planificați cheltuielile importante
Acum trebuie să vă stabiliți obiectivele mai importante din punct de vedere financiar, de exemplu – reparația locuinței, procurare automobil, o vacanță exotică, un frigider mai mare sau televizor etc. Ei bine, și pentru aceste planuri mărețe există o soluție. Stabiliți care dintre toate acestea reprezintă o prioritate, dar și un obiectiv comun. Apoi stabiliți în cât timp doriți să realizați acest obiectiv și cât trebuie să puneți deoparte lunar pentru aceasta. Cel mai important – respectați ceea ce ați stabilit.
Analizați-vă datoriile
Pentru a vă bucura de stabilitate financiară, trebuie să vă stabiliți cu atenție prioritățile. Astfel, înainte de a vă decide să faceți o investiție importantă trebuie să vă evaluați situația actuală. Care sunt datoriile pe care le aveți la moment? Care este suma pe care o plătiți lunar pentru achitarea ratei de credit sau overdraft? Sau poate este vorba despre de o datorie față de un prieten, rudă. De asemenea, vedeți în următoarele luni ce evenimente vă așteaptă, care implică cheltuieli puțin mai ridicate: un botez, o nuntă etc. Este bine să vă concentrați pe achitarea datoriilor curente înainte de a decide să vă angajați în noi proiecte financiare. Nu vă ”înglodați” în datorii. Gradul de îndatorare trebuie să vă permită să vă bucurați de un trai confortabil și nu să fiți preocupați doar de plata creditelor și a datoriilor.
Evaluați obiceiul vostru de consum
Acum, când veniturile și cheltuielile sunt gestionate în familie și aveți experiența financiară a bugetului comun, puteți deja să analizați pe ce anume se duc banii la voi în casă. E un exercițiu bun care vă poate scoate la iveală mari obiceiuri consumatoare de buget. Poate realizați că dați foarte mulți bani pe mesele în oraș. Sau că de multe ori sunteți tentați să cumpărați produsele la promoție, chiar dacă nu aveți nevoie de ele. Toate acestea pot constitui surse reale de risipire a unei părți importante din veniturile voastre lunare, bani pe care ați putea de exemplu să îi adăugați în contul de economii, pentru amenajarea locuinței sau excursia mult dorită. Analizați cheltuielile realizate în ultimele 30 de zile și vedeți care dintre ele au fost doar un impuls de moment și care cu adevărat necesare.
Acestea sunt câte sfaturi pentru gestionarea bugetului în familie. Acum, te provocăm să le pui în aplicare și să ne spui dacă au funcționat!