Totalurile ”Săptămânii Internaționale a Educației Financiare”

Înapoi la Noutăți
11.04.2023

Săptămâna Internațională a Educației Financiare reunește eforturile mediului academic, mediului de afaceri, instituțiilor financiare, companiilor din diverse sfere de activitate, inclusiv ONG-uri pentru un scop comun – promovarea  educației financiare.

Și în acest an Fundația OK, susținută de fondatorul său – OTP Bank, a pregătit o serie de activități interesante, care să ajute noua generație de copii și tineri să fie mai încrezători, responsabili și pregătiți în domeniul financiar. Aproape 1800 de copii, tineri și adulți au participat la activitățile desfășurate în perioada  20-26 martie, dedicate Săptămânii Internaționale a Educației Financiare.

Maratonul Educației Financiare a ajuns la a treia ediție, adunând 904 elevi și studenți din 10 instituții de învățământ din diverse regiuni ale țării: Cahul, Comrat, Bălți, Fălești, Cișmichioi, Vulcănești, Chișinău. Au fost abordate subiecte ce țin de alfabetizare financiară, valoarea banilor în timp, gestionarea eficientă a banilor și întocmirea bugetului personal.

Parteneriatul cu Tekwill ne-a adus cu traininguri de educație financiară la Bălți și la Comrat, unde am cunoscut tineri dornici să schimbe viitorul, să înțeleagă cum să-și gestioneze finanțele și bugetul personal, cum să-și planifice cheltuielile și să aibă o viață fără griji din punct de vedere financiar. Scopul nostru comun a fost de a oferi cunoștințe și instrumente necesare tinerilor, ca ei să-și construiască un viitor fără griji, în echilibru financiar și stabilitate.

O lecție inedită de educație financiară cu elevii și profesorii Centrului de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău. Ne-am bucurat să contribuim la învățarea despre bani, instrumente financiare și de economisire, planificare financiară și buget personal a a cestor tineri curioși și foarte implicați. Iar la Biblioteca Republicană ne-am bucurat să avem și un bancomat – prototip al unui bancomat adevărat și să descoperim funcționalitățile lui.

Cu scopul de a conștientiza importanța educației financiare pentru tineri, Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” a mers la Gimnaziul „Galata”, unde Fundația pentru Educație Financiară ”OK” le-a vorbit tinerilor despre posibilitățile de gestionare a banilor și despre conștientizarea bugetului familial, despre posibilitățile de sporire și gestionare a acelorași pușculițe ce le revin copiilor de la părinți, bunei sau rude. A fost o lecție foarte utilă în contextul educației de calitate.

Totodată, în cadrul sesiunilor de training, elevii au avut parte de discuții interactive și studii de caz prin intermediul cărora au perceput de ce este necesar de a adopta un comportament financiar responsabil în raport cu finanțele proprii, care este rolul planificării financiare și care sunt consecințele cheltuielilor nechibzuite asupra bugetului familieiTinerii au învățat cum să economisească smart la 20 de ani, de ce e nevoie de buget personal și planificare a cheltuielilor, care sunt metodele cele mai eficiente pentru a economisi, dar și multe alte lucruri interesante.

Iar pe 23 martie, în regiunea de sud a țării, am avut un număr record de participanți la training-uri de educație financiară într-o zi, peste 300 de persoane. Și tot atunci am livrat primul training în limba engleză. Trainerii noștri hărnicuți au ajuns în Vulcănești, Cișmikioi, Comrat și 2 instituții din Chișinău.

Urmare a instruirii în domeniul alfabetizării financiare de către trainerii Fundației, tot în cadrul zilelor educației financiare, elevii de la Liceul Teoretic Republican ”Aristotel” din capitală au pregătit și au organizat o dezbatere publică pe moțiunea: ”Banii cash versus banii de pe card: unde economisim mai mult”, unde au utilizat eficient cunoștințele de educație financiară dobândite, mentorați de către membrii clubului de Dezbateri ”Aristotel”.

Am realizat un video întrebând copii cu înțeleg ei unele expresii populare despre bani – A pune bani la ciorap, Bani de buzunar, Banii cresc în copaci, Frate frate, dar brânza-i pe bani și multe alte expresii.

În cadrul Săptămânii Educației Financiare ne-am gândit să organizăm și un atelier de creație. Astfel, sub îndrumarea colegului nostru, elevii de la Liceul Teoretic Orizont Ciocana au realizat picturi pe torbițe eco. Fiecare și-a personalizat torbița conducându-se de tematica GMW, iar ulterior acestea au fost dăruite participanților.

Echipa Fundației „OK” a dat curs invitației lansate de BNM și a participat în data de 21 martie, la primul Forum Național de Educație Financiară, organizat de Banca Națională a Moldovei cu scopul de a ajuta cetățenii să dobândească abilități de gestionare eficientă a veniturilor. Evenimentul a reunit experți economici, reprezentanți ai comunităților bancare și parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, care au discutat despre rolul autorităților din Republica Moldova și al societății civile în procesul de educație financiară, precum și despre practicile internaționale în acest domeniu.

Un nou parteneriat și noi oportunități de cooperare pentru promovarea educației financiare în rândul tinerilor și adulților din țara noastră a fost încheiat în aceeași perioadă. Fundația „OK” și FAGURA au semnat un acord de colaborare, care dă posibilitatea celor două instituții să-și unească eforturile pentru creșterea gradului de alfabetizare financiară a cetățenilor și utilizarea responsabilă a instrumentelor financiare. Tot în cadrul Săptămânii Educației Financiare am semnat un acord de colaborare cu Liceul Teoretic Republican “Aristotel” din capitală.

Echipa Fundației a realizat studiul național „Nivelul de alfabetizare financiara la tinerii din Moldova”, la care au participat 800 de persoane din toată țara. Rezultatele acestui studiu au fost analizate și discutate ulterior în cadrul sesiunilor de training. De exemplu, am analizat împreună cu tinerii  nivelul de alfabetizate în lume, rolul educației financiare în dezvoltarea economică a unei țări și cum a reușit Finlanda să fie țara cu cel înalt nivel de alfabetizare financiară.

Apreciem experiența din săptămâna financiară și ne bucurăm că am reușit să împărtășim din entuziasmul nostru pentru educația financiară. Scopul nostru este de a învăța copiii și tinerii despre bani, instrumente financiare, economisire, planificare financiară, crearea de oportunități financiare pentru creșterea bunăstării, prin activități interactive și distractive.

Share: