Sfârșitul lunii august și începutul de toamnă este perioada „back to school“, când părinţii investesc în educaţia copiilor. Este o perioadă plină de stres emoțional și financiar, care după Crăciun este a 2-a în topul cheltuielilor de familie. În anul 2020, în Moldova, au fost înregistrate 1 220 de instituții de învățământ școlar, cu un număr de 333 144 de elevi.
Conform unui studiu realizat de Ziarul de Gardă, cel mai des, părinţii din Moldova cheltuiesc între 3000 şi 5000 de lei de fiecare copil, doar pentru începutul de an şcolar (îmbrăcăminte, încălţăminte, manuale, rechizite şcolare). Asta în condiţiile în care, în trimestrul I 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei, veniturile unor părinţi, în special în localităţile rurale, ajunge la doar două mii de lei, iar 31,9% dintre respondenţi au declarat că au câte doi copii la şcoală.
Conform unui sondaj realizat de compania Magenta Consulting în 2019, fiecare al doilea chișinăuian a cumpărat un rucsac nou și cadouri sau flori pentru profesori. Iar 16% din respondenți au achiziționat și gadgeturi pentru copii. Pe lângă cheltuielile de la început de an şcolar, părinţii cheltuie pe parcursul anului între 500 şi 20 de mii de lei, pentru achitarea taxei şcolare, pentru instrumente muzicale, transport, evenimente organizate de şcoală, taxe pentru prânz, dotări clasă şi cursuri opţionale.
Înainte de a scoate banii din buzunar sau a apela la împrumuturi și credite, încercați aceste sfaturi simple care vă pot ajuta:
- Începeți din timp
Cu cât începeți mai devreme să economisiți și să dedicați o parte din bugetul familiei dvs. pentru taxele școlare, cu atât va fi mai ușor să gestionați ulterior
2. Verificați rechizitele pe care le dețineți deja
De obicei părinții nu reușesc să țină evidența materialelor școlare suplimentare pe care le-ar putea avea încă acasă. Multe rechizite școlare sunt vândute în seturi, și sunt șanse ca copiii tăi să mai aibă câteva rechizite suplimentare în sertare, dulapuri. Vei fi surprins să găsești pixuri și markere sau folii de hârtie suplimentare stivuite undeva.
3. Elaborați o listă cu tot ce este necesar și stabiliți prioritățile
Începeți lista cu lucrurile absolut necesare copiilor și mergeți la cumpărături cu această listă, astfel nu veți fi tentat să cumpărați lucruri inutile.
4. Stabiliți un buget și respectați-l
Un început bun este suma alocată din anul precedent, analizând cheltuielile le puteți optimiza sau chiar exclude pe unele.
5. Cumpărați online
Nu numai că veți putea compara eficient prețurile, dar este mai probabil să rămâneți la lista dvs. de cumpărături. Este prea ușor să vă răsfățați cu cumpărarea impulsivă în magazine.
6. Lăsați copiii acasă
Este tentant să mergeți împreună cu copiii la cumpărături, dar trebuie să fiți pregătiți să refuzați lucrurile din afara listei elaborate.
7. Alegeți mărcile simple, generice
Același penar, dar imprimat cu personaje din film sau desen animat, este de regulă cu 30 % mai scump.
8. Învățați copilul responsabilitatea financiară
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face ca părinte este să vă ajutați copiii să devină mai responsabili financiar. Deși poate fi dificil să spui nu fiecărui capriciu al copilului tău, este important să fii ferm, în schimb să-i încurajezi să economisească pentru acel gadget pe care îl dorește atât de mult.
Explicați-le importanța economisirii banilor de la o vârstă fragedă. Aceastea ajută la crearea unui model de obiceiuri de economisire a banilor, care le va fi de folos ulterior în viață.