La Fundația OK avem o bibliotecă de cărți de educație financiară și dezvoltare. Nu este întâmplător. Le oferim participanților care vin la noi pentru training, posibilitatea să citească orice carte din biblioteca noastră într-un mediu confortabil și inspirațional.
La rândul nostru și noi, echipa, împrumutăm aceste cărți și le citim pentru a dezvolta noi viziuni în gestionarea banilor dar și planificarea vieții în general. Astfel, a ajuns la mine cartea „Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul”, de Robin S. Sharma.
Am citit-o într-un weekend și spre surprinderea mea, am descoperit multe sfaturi utile pe care ași vrea să le împărtășesc cu dvs. Dar să începem cu începutul.
Cartea prezintă povestea lui Julian Mantle, un avocat faimos, care trăiește o viață plină de excese, dar care la vârsta de cincizeci și trei de ani este singur și nemulțumit de viața sa, atât pe plan fizic cât și pe plan spiritual. Într-o zi el suferă un grav atac de cord chiar în mijlocul sălii de judecată, ceea ce l-a speriat nespus. Acest eveniment avea să-i schimbe pentru totdeauna viața, valorile și relația cu el însuși.
Sperând să-și găsească sănătatea, fericirea și împlinirea, Julian pornești într-o aventură extraordinară să se redescopere pe sine și să găsească adevăratul sens al vieții în munții Himalaya. Timp de trei ani el a străbătut ținuturile mistice ale Indiei în căutarea unui loc secret unde locuiau niște călugări înțelepți, ca să învețe de la ei filozofia lor de succes despre viață. Acesta a devenit însă o călătorie în căutarea propriei persoane, conectându-se cu natura pentru a desluși care este sensul vieții sale.
Însoțind personajul principal în călătoria sa, autorul ne învață prin diferite tehnici cum ne putem controla mintea și gândurile în așa fel încât să fim fericiți, sănătoși și împliniți
Personal această carte m-a învățat că în orice aspect al vieții trebuie să tinzi spre echilibru și armonie. Iată câteva citate din carte pe care le-am subliniat cu creion simplu, ca să revin la ele:
- „Totul este creat de două ori, mai întâi în minte și apoi în realitate.”
- „Investiția în tine este cea mai bună investiție pe care o vei face vreodată. Nu numai că îți vei îmbunătăți viața, vei îmbunătăți și viața celor din jurul tău.”
- „Nu regreta niciodată trecutul tău. Mai degrabă îmbrățișează-l ca pe un învățător al tău.”
- „Îngrijorarea secătuiește puterea minții și mai devreme sau mai târziu îți rănește sufletul.”
- „Nu fi niciodată un prizonier al trecutului tău. Devin-o arhitectul viitorului tău. Doar așa nu vei fi niciodată același.”
Ce mi-a plăcut la această carte este nota de umor și ușor sarcasm, care provoacă un impact emoțional prin cele două stări de apogeu total opuse prezentate de eroi: călugărul supărător de calm și împăcat cu toate pe de o parte , și prietenul său – foarte agitat și disperat. Lectura întreagă s-a așternut în mintea mea ca un film documentar, în care am primit câte o lecție de îngăduială și cumpătare.
Cartea îți oferă o perspectivă nouă asupra vieții, dar și soluții concrete în situații care par fără rezolvare. Autorul împărtășește cu noi din înțelepciunea călugărilor munții Himalaya, de parcă ne-ar spune un mare secret și astfel te face să te simți special. Dacă nu ai citit-o încă, își recomand cu căldură să te bucuri de lectura acestei cărți și să împărtășești cu noi propriile impresii.
Tatiana Brumaru, PR Manager Fundația OK