Înainte de orice plan de economisire, crează-ți un fond de urgență!

Înapoi la Noutăți
26.10.2021

Indiferent pentru ce îți dorești să economisești, să ai bani puși deoparte care să investești ulterior, să ai un buget pentru achiziții importante (precum o mașină, o locuință etc.), să îți îndeplinești un vis (de ex. să pleci într-o  vacanță exotică) sau să-ți transformi o pasiune într-o afacere, e important să începi cu crearea unui fond de urgență. Ulterior poți să economisești liniștit cât de mult poți sau vrei.

Fondul de urgență reprezintă o plasă de siguranță pentru tine, în cazul în care venitul tău dispare sau suferă o scădere substanțială. Este acea sumă de bani pusă deoparte, care ne-ar permite să susținem cheltuielile esențiale pentru câteva luni dacă ne pierdem locul de muncă sau dacă apare ceva neașteptat, care necesită rapid o suma importantă de bani pentru a rezolva problema. O astfel de suma de bani va fi o mare “gura de aer” în situații critice, precum perioadele de șomaj, urgențe medicale costisitoare, plata reparațiilor la domiciliu din cauza unui dezastru natural, reparațiile neprevăzute ale vehiculelor de care depinde deplasarea ta, etc.

Un astfel de fond de urgențe se realizează prin economisire și sunt bani de care nu ne atingem. Avem grijă să îi păstrăm astfel încât să-i putem accesa când avem nevoie, aproape instant. Avem mai multe opțiuni pentru aceasta: îi putem ține cash, în contul curent la bancă sau în conturi de economii.

În ceea ce privește mărime acestui fond de urgență mulți experți financiari consideră că ar trebui sa aibă o valoare minima de 3 luni x cheltuielile lunare obligatorii. Atenție, nu cheltuielile totale pe care le ai în prezent, ci doar cele obligatoriu a fi făcute lunar indiferent de circumstanțe. Acestea sunt (după caz): chiria, întreținerea, utilitățile, mâncarea, cheltuielile de transport. Unii experți susțin că ideal ar fi să avem un font de urgență în mărimea cheltuielilor pentru 6 – 12 luni.

Este foarte important să începi procesul de economisire cu prioritizarea cheltuielilor, iar pentru asta ai nevoie de conștientizare și planificare metodică, care te va conduce în final la siguranța financiară.

Educația financiară este responsabilitatea noastră, iar economisirea este în primul rând o chestiune de mindset.

Share: