Despre economisire și bani am aflat mergând cu părinții la cumpărături, asistând la discuții despre cum strângem bani pentru un televizor mai mare, o mașină nouă, o vacanță.Educația financiară este un element indispensabil al realității noastre. Iată de ce Fundația pentru educație financiară „OK” vine cu programe de educație financiară de calitate, gratuite, adaptate actualității, cu rezultat garantat.
Săptămâna educației financiare ne-a prins într-o serie de activități și parteneriate onorabile. Am startat cu Maratonul Educației Financiare, unde în 5 zile ne-am bucurat de traininguri intensive cu peste 150 de studenți din 7 universități din Moldova – ASEM, USM, UTM, Univ. „B.P.Hajdeu” din Cahul, Institutul Internațional de Management IMI-NOVA, Univ. „Alecu Russo” din Bălți, UASM. În cadrul trainingurilor online studenții și profesorii lor au descoperit cum să fii SMART în gestionarea banilor alături de trainerii fundației.
Tot în această perioadă Fundația a lansat primul training online pentru elevii claselor a VII–X. Participanții la curs au apreciat prezentarea interactivă, lucrul în grup și quiz-ul de la final. Trainerii pentru copii s-au bucurat să audă experiențele copiilor în gestiunea banilor proprii și au venit cu sugestii și informații noi despre bugetul personal, responsabilitatea în gestiunea banilor.
Părinții și copiii au putut descoperi o serie de tips and triks cu tema Ce știm despre bani, pe pagina facebook a fundației, iar concursul „Cum să economisești inteligent” a adus în prim-plan ideile creative ale copiilor cu vârsta între 10-18 ani, cele mai bune fiind publicate pe facebook. Câștigătorii concursului au primit vouchere de 500, 300 și 200 lei pentru a-și completa biblioteca de acasă cu cărți de educație financiară.
Pentru a descoperi preferințele copiilor când vine vorba de a cheltui bani, fundația a lansat un challenge – câțiva copii cu vârsta de 6-10 ani au primit câte 50 de lei pentru a face cumpărături. Trainerii au fost alături, analizând comportamentul financiar al copiilor, discutând cu ei. Acest exercițiu le-a permis copiilor să înțeleagă valoarea banilor în produse și cum este influențată alegerea lor când sunt limitați în bani.
Mobiasbanca – OTP Group a lansat o provocare pentru angajații băncii și copiii lor, invitându-i să confecționeze o pușculiță din materiale aflate la îndemână. Copiii au dat dovadă de multă creativitate utilizând piese de lego, carton colorat, sticle de plastic, borcănașe decorate, gips, lemn etc. Toți participanții au primit câte un IQ puzzle.
Cine economiseşte, trăieşte fără griji. Warren Buffet a oferit un sfat înțelept, pentru o viață fără datorii: „Nu economisi ce ți-a rămas după ce ai cheltuit; în schimb, cheltuiește ce ți-a rămas după ce ai făcut economii.”
Apreciem experiența din săptămâna financiară și ne bucurăm că am reușit să împărtășim din entuziasmul nostru pentru educația financiară.