Un sfârșit de iarnă productiv pentru Fundația ”OK”

Înapoi la Noutăți
05.03.2021

Deși primăvara, care intră încet, încet în drepturi ne încarcă cu energie pozitivă, ne dă timp şi posibilitate pentru  schimbările spre bine, ultima lună de iarnă s-a dovedit a fi pentru trainerii Fundației ”OK” o lună la fel de senină și cu o încărcătură energetică-spirituală deosebită.

Pe unde online, pe unde cu prezență fizică, am petrecut cu toți cei 120 de participanți clipe frumoase, bogate în exemple proprii de decizii financiare corecte, experiențe pe alocuri dăunătoare, chiar și surprize neașteptate ca într-un final să parcurgem împreună pașii spre o cale financiară  sănătoasă.

Vrem să împărtășim din exemplele pe care le-am regăsit în procesul de analiză a bugetului personal, mai exact a repartizării veniturilor pe tipuri de cheltuieli în rândurile participanților noștri.

Pentru copii, acest exercițiu financiar s-a dovedit a fi unul destul de captivant, iar noi am fost surprinși de deciziile copiilor de la centrele de plasament din țară. Dând dovadă de bunătate sinceră și grijă pentru cei din jurul lor în repartizarea banilor rămași în surplus din bugetul elaborat, copii nu au fost tentați să repartizeze acești bani pentru plăcerile lor personale, dar, univoc au decis să ofere aceste resurse financiare libere în ai ajuta pe părinți, semenii lor sau bătrâni.

 În rândurile adulților, am observat un fenomen pe care dorim să-l menționăm pentru a spori atenția celor care s-ar putea regăsi în situația dată. Astfel, în cadrul familiilor cu un singur părinte se observă o serie de cheltuieli majorate, adesea nejustificate în adresa copilului, care manifestă o tendință de a compensa absența celuilalt părinte prin multe cadouri și atenție exagerată obiectelor materiale pentru copiii lor. Acțiunile date au la bază intenții pozitive, dar în esență ar putea avea impact negativ asupra comportamentului financiar al viitorului adult. Cel mai probabil că deciziile financiare ale adultului de mâine din start vor manifesta o serie de erori care vor conduce la o eficiență financiară scăzută, erori influențate nu doar de nivelul de cunoștințe financiare ci și de aspecte comportamentale, socio-economice şi psihologice din copilărie.

Nu există vârstă în care exemplul familiei să fie mai rodnic decât aceea în care copilul își petrece cea mai mare parte din viață în familie, sub directa ei îndrumare și supraveghere. Rolul familiei este crucial pentru formarea personalității copiilor, primele lecții de viață fiind predate acasă, or divorțul părinților afectează majoritatea copiilor aceștia manifestând pe lângă dificultățile social-emoționale chiar și dificultăți în comportamentele lor financiare viitoare.

Ajunși la concluzia comună, asupra faptului că deprinderile pe care le câștigăm în primii ani de viață nu se pierd niciodată la fel ca și mersul pe bicicletă, am conștientizat încă o data necesitatea educării copiilor de mici să aibă o viață financiară sănătoasă.  Dar înainte de a le oferi copiilor noștri  o educație financiară corectă, trebuie să ne asigurăm că noi posedăm noțiunile de bază pe care să le transmitem copiilor noștri,

Or, Fundația pentru Educație Financiară ”OK” oferă această șansă de schimbare a cursul vieții în direcția unui comportament financiar responsabil tuturor, indiferent de vârstă, sex , naționalitate și absolut gratuit.

Share: