Surprins cîți bani cheltui pe cafeaua din oraș? Află la training-urile Fundației OK cum îți gestionezi eficient cheltuielile

Înapoi la Noutăți
19.10.2020 0

O vorbă veche din popor spune: ”Toamna se numără bobocii”, exact asta am făcut noi în cadrul training-ului recent de educație financiară împreună cu angajații  Mobiasbanca – OTP Group. Am încercat să identificăm și numărăm sursele de venit pe lângă salariu și unde se duc de fapt banii, pe categorii de cheltuieli.

Ce am înțeles din parcurgerea acestui exercițiu matematic este faptul că pericolul cel mai mare în elaborarea bugetului personal este lipsa realismului, adică estimarea veniturilor nesigure sau iluzorii, cheltuielilor subdimensionate sau și mai rău ambele.

Totodată, am observat o tendință de a nu lua în calcul cheltuielile alea mici, pe care le avem constant, căci avem mereu 10 lei in portmoneu pentru un covrig, sau cafeaua de dimineață.  Dar anume categoria de cheltuieli diverse sau alte cheltuieli le-au adus surprize participanților – descoperind că mulți dintre ei muncesc 2-3 luni pe an doar pentru latte-ul de dimineață.

În concluzie, menținerea unui buget individual nu este un lucru greu, dar nici ușor. Va trebui să te auto-disciplinezi, să privești lucrurile obiectiv și să fii dispus să renunți la anumite mofturi, dacă dorești să ai un rezultat financiar pozitiv la final de an.

Share:

Lasă un comentariu: