Educația financiară – un element indispensabil al vieții noastre

Înapoi la Noutăți
05.10.2020

Vorbim despre educație, astăzi în mod special – de Ziua Internațională a Educației, dar și în fiecare zi, fiind un element indispensabil al vieții noastre.

Educația este un proces constant, care începe în familie, cu „cei şapte ani de-acasă” și continuă în școală, universitate și pe tot parcursul vieții, în activitățile pe care le desfășurăm. Educaţia se formează în primul rând în căldura şi încrederea din familie, unde copilul învaţă să spună adevărul, să fie cinstit, să aprecieze frumosul, să respecte munca şi să fie responsabil. Nicolae Iorga spunea „Învățat este omul care se învață pe dânsul și învață necontenit pe alții”.

Un concept relativ nou pentru Republica Moldova este educația financiară, dezvoltat în ultimii ani prin diverse proiecte și prin interesul în creștere al publicului pentru acest domeniu, în contextul evoluției social-economice și provocărilor caracteristice țărilor în dezvoltare.

Produsele financiare sunt parte a vieții noastre, iar educația financiară este disciplina care ne ajută să ne formăm abilitatea de a le utiliza conștient, responsabil și asumat. Conștientizarea riscurilor pe care le implică fiecare produs financiar este cel mai puternic instrument pe care îl putem oferi beneficiarilor programelor de educației financiară ale Fundației OK, pentru a preveni situațiile de criză financiară. Atunci când luăm un împrumut, trebuie să înțelegem riscurile legate de acesta și să evaluăm obiectiv capacitatea noastră de a-l rambursa. Oferim oportunități de formare continuă conform programelor noastre de educație financiară pentru toți, în mod gratuit.

Așadar, educația este un proces de modelare a personalității, realizat de familie, școală, societate, un rol tot mai mare revenindu-i în zilele de astăzi și formării financiare a tinerilor. Un concept ce promovează pacea, toleranța și incluziunea socială. Este esențială pentru eradicarea sărăciei și permite copiilor și tinerilor să își îndeplinească potențialul.

Educaţia financiară este esenţială într-o lume în care responsabilitatea financiară individuală creşte şi fiecare este răspunzător pentru propria siguranță financiară, iar evoluția ne pune față în față cu diverse produse financiare inovatoare şi tot mai complexe. Programele noastre de educație financiară sunt orientate spre formarea unei atitudini financiare responsabile, dezvoltarea competenţelor de gestionare a resurselor financiare şi adoptarea unor decizii asumate, pentru un viitor financiar stabil și prosper.

Ca și concluzie, Educaţia financiară este o disciplină absolut necesară formării viitorilor cetăţeni sau chiar investitori şi ar trebui introdusă în curriculum nucleu la toate nivelurile de învăţământ.

Ziua Internațională a Educatiei și Ziua Profesorilor este celebrată în lume, începând cu 5 octombrie 1994, la inițiativa UNESCO. Această zi comemorează contribuția profesiei didactice la educarea copiilor lumii și poziționează educația și învățarea ca fiind cea mai mare resursă regenerabilă a umanității, afirmând încă o dată rolul educației ca drept fundamental și un bun public.

Share: