Tinerii și deciziile lor financiare

Înapoi la Noutăți
12.08.2020

Tinerii sunt în tranziție de la copilărie la vârsta adultă, de la dependență financiară la independență. Rolul lor în societate se schimbă și au responsabilități economice noi. Este esențial ca tinerii să dețină cunoștințe financiare și abilități de management care să le permită să-și stabilească obiective în viață și planuri de realizare a acestora.

La nivel global sunt circa 1,2 miliarde de tineri cu vârsta de 15-24 ani, reprezentând 18% din populația globală. În prezent, tinerii din Republica Moldova reprezintă un sfert din populația țării, constituind o componentă strategică a dezvoltării durabile a societății. Tinerii au nevoie de acces la informații și servicii financiare pentru a-i ajuta să își atingă obiectivele propuse.

Importanța creșterii gradului de educație financiară în rîndul tinerilor este cu atît mai stringentă, cu cît tinerii se confruntă tot mai des cu un nivel înalt de îndatorare.

Astfel, conform celor mai recente statistici, în SUA, cca. 45 de milioane de debitori datorează în mod colectiv aproape 1,6 trilioane de dolari sub formă de împrumuturi ale studenților. Trendul merge într-o direcție îngrijorătoare: în viitor, tot mai mulți studenți nu-și vor putea rambursa datoriile. Rata celor care nu plătesc ar putea crește până în 2023 la 40 la sută, conform Booking Institute.

Consumerismul, recompensa imediată şi accesul rapid la credite permit tinerilor să-şi cumpere cel mai nou tip de smartphone şi cele mai scumpe haine de la magazinul de brand recent deschis în mall, cel mai nou tip de smart tv, sau chiar un automobil, uneori mai scump decât apartamentul în care locuiesc.

Nu este greșit să faci asemenea achiziţii, cu o singură condiţie: să le poți susţine financiar pe termen lung! Orice achiziţie care este peste puterea financiară individuală sau a familiei şi pentru care se apelează la împrumut îți poate crea dificultăți financiare în viitor!

Doar 24% din tinerii SUA demonstrează un nivel de educație financiară elementară, iar milenarii (sub 35 ani) din țările dezvoltate din Europa de Vest au cel mai redus grad de cunoștine financiare.

Situația în Republica Moldova este una similară, doar 16% din tineri au un nivel de educație financiară corespunzător. Ceilalți, este posibil să nu fie pregătiți să ia decizii financiare corecte.

Ne bucură că educația financiară în rândul tinerilor ia amploare, iar rolul Fundației pentru educație Financiară OK în acest proces este incontestabil.

Share: